Te korte tongriem

Te korte tongriem

Een te korte tongriem komt af en toe voor, ongeveer 3% van de mensen heeft hier last van. Wat is een te korte tongriem? Lees het hier?

Een te korte tongriem komt af en toe voor, ongeveer 3% van de mensen heeft hier last van. Het puntje van de tong zit vast aan het tongriempje en hierdoor kan de tong niet goed worden bewogen. De tong lijkt erg kort en kan niet goed worden uitgestoken. De naam van deze aandoening heet Ankyloglossia. Ankyloglossia is een erfelijke aandoening, bij ongeveer de helft van de gevallen komt het ook voor bij iemand anders in de familie.  

Gevolgen van een te korte tongriem op jonge leeftijd

Het nadeel is dat baby's met deze aandoening moeite hebben met drinken. Ze kunnen de borst niet goed vacuüm zuigen en krijgen hierdoor niet genoeg melk binnen. Hierdoor kunnen ze erg lang bezig zijn met drinken en mogelijk niet goed groeien. Voor de moeder is een kindje met een te korte riem ook niet fijn. 75% van de vrouwen geeft aan dat ze last hebben met borstvoeding geven. Zij kunnen kloven in hun tepels krijgen en zelfs een borstontsteking.  

Gevolgen van een te korte tongriem op oudere leeftijd

71% van de kinderen met een te korte tongriem heeft spraakproblemen. Woorden uitspreken gaat moeilijk omdat ze h een te korte tongriem un tong niet goed kunnen bewegen. Ze kunnen ook moeilijker hun tanden en lippen aanraken met hun tong, etensresten blijven eerder hangen en dat is slecht voor het gebit. Daarnaast is het moeilijk om ijsjes te likken, blaasinstrumenten te bespelen en te tongzoenen.  

Oplossing van een te korte tongriem

In sommige gevallen schiet het riempje van zelf los. Je kan er ook voor kiezen om het te laten doorknippen. Dit klinkt erger dan het is, het gebeurt namelijk in maar 10 seconden. Baby's onder de 1 jaar hoeven niet eens een verdoving te hebben en het bloedt maar 1 druppeltje. De pijn op die leeftijd is vergelijkbaar met een prikje en ongeveer de helft van de baby's moet hier van huilen.  

Resultaten na het doorknippen van het tongriempje

Bij bijna alle baby's gaat het drinken een stuk beter. Ook ondergaan de moeders een stuk minder pijn.     Heeft jouw baby ook een te korte tongriem? Reageer hier!     voedingshoek

Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
14 Reacties

Reacties

 1. dana89 dana89

  1

  Onze kleine Levi had hier ook last van. Borstvoeding geven was echt geen pretje. Ik dacht eerlijk gezegd dat het gewoon niet was weggelegd voor mij om dit te doen. Tja voor de 1e keer moeder is alles nog nieuw en je denkt al gauw oke dit gaat niet lukken. Maar vanwege mijn keizersnede lag ik toch 4 dagen in het ziekenhuis en de lactatiekundige kwam mee kijken. Zij had het al gauw gezien en vertelde dat Levi een te kort tong riempje heeft. Dit kan makkelijk verholpen worden werd mij verteld. Simpele ingreep bij de plastisch chirurg. Ik hoorde plastisch chirurg en de rillingen liepen gelijk al over mijn arm heen. Het was een heel naar idee dat ookal is hij pas een paar dagen oud al naar de plastisch chirurg toe moet gaan..... Het enigste wat ze gingen doen is zijn tongriempje knippen. Nou de dag is aangebroken dat we de afspraak hebben. Ik vol met zenuwen voor mijn kleine ventje. Uiteindelijk stelde het echt niks voor!!! Ik zat in een rolstoel en had Levi lekker warm en dicht tegen mij aan. Hij sliep, het enige vervelende vond hij dat zijn mond open gemaakt werd. De plastisch chirurg komt aan met een héél klein schaartje en knip het is klaar. Levi heeft géén kik gegeven en sliep gewoon verder. Dus voor alle moeders die hier eventueel ook mee te maken krijgen en ook het gevoel hebben van ohhhh shit mijn kleintje nu al naar de plastisch chirurg, Wees gerust het is een fluitje van een cent de kleintjes merken hier niks van. Uiteindelijk heeft het ziekenhuispersoneel dit 100x tegen mij gezegd mja deze kersverse moeder vond het toch een enger idee dan iedereen vertelde ;)

 2. dana89 dana89

  2

  Oh oeps ik ben helemaal vergeten te vertellen hoe het is gegaan met de borstvoeding na het inknippen.... Borstvoeding ging inderdaad stukken beter! Niet meer zo heel pijnlijk en Levi liet ook niet steeds meer los. Voorheen liet hij om de paar seconden los en dan was het weer een gehannes om hem opnieuw aan te leggen. Het is voor mij een hele geruststelling geweest omdat het nu veel soepeler verliep én het niet aan mijn borstvoeding lag waar ik sterk aan begon te twijfelen!

 3. marina1980 marina1980

  3

  ik was bij de kno arts geweest en mijn zoontje heeft ook een te kort tong riempje maar moet ook onder 1 jaar onder narose worden gebracht en dat ze het wel degelijk voelen vandaar de narcose en dat het beter te doen is als hij 1 jaar is geweest.

 4. gerdavd gerdavd

  4

  Mijn beide zoons hebben een te kort tongriempje gehad. Mijn oudste zoon Ryan kwamen we er helaas laat achter, ik wilde heel graag borstvoeding geven maar het lukte niet. Ik had ook last van kloven, Ryan dronk heel slecht moest zelf op een gegeven moment bij gevoed worden met een spuitje. Ze hebben zelfs gekeken naar zijn tong, maar volgens hun zag het er allemaal goed uit. Jammer genoeg want ik was er wel kapot van dat het niet lukte, moest ik overstappen op de fles. Ryan ging alleen met zijn gewicht achteruit en dit was niet goed, hij kwam zelfs onder de onderlijn van wat zijn gewicht mocht zijn. Gelukkig met de fles groeide hij snel. Na 1,5 jaar later werd mijn zoon Kyan geboren. Ik wilde geen borstvoeding geven omdat ik toch er vanuit ging dat het mis zal gaan. Heb me er ook bij neergelegd, ik wilde ook niet meer het zelfde meemaken als bij Ryan. Dus hij krijgt de fles, wat anderen ook zeiden. Een paar dagen later zagen ze dat bij hem de tongriem te kort was. Dit hebben we met een kleine ingreep snel kunnen verhelpen, maar toen ze ook vertelde dat de borstvoeding niet goed zal kunnen gaan daardoor, ging bij ons toch een belletje rinkelen. Dus lieten we gelijk maar is bij Ryan kijken hoe het met zijn tong was, en idd het bleek ook zo dat hij een te korte tongriempje had. Jammer genoeg moest hij er wel voor onder narcose maar wij hebben wel besloten om zijn tongriempje ook in te laten knippen.

 5. dien dien

  5

  Zelf heb ik ook een te korte tongriem gehad toen der tijd kon ik de rrrrrr etc niet zeggen en is deze doorgebrand onder verdoving bij de tandarts. Mijn jongste zoontje had het ook en die is met 2 maanden oud doorgesneden in het ziekenhuis. Echt 2 sec duurde het en hij lag in de auto alweer heerlijk te slapen! Hoe ouder je kindje hoe stugger het riempje word en pijnlijker als het word doorgesneden. Vandaar dat ik er voor heb gekozen het met 2 maanden al te doen dan hebben ze er weinig tot geen last van ;)

 6. Mie Em En Mie Em En

  6

  Te kort tongriempje, ja daar kunnen wij van meespreken. Als op dag drie had ik enorme tepelkloven en de vroedvrouw zei me dat ik te geobsedeerd was van mijn borsten die plots veel groter warren. Na bijna drie maand had ik geen goeie melkproductie en ons zoontje kwam slecht bij + dat hij al onder de lamp had gelegen omdat we dachten aan geelzucht omdat hij telkens in slaap viel. Wanneer het verdikt viel en de knip plaats vond was dit niet alleen voor ons een opluchting maar ook voor ons ventje die plots zijn tong in beweging kreeg. Dus tip voor alle ouders met dit probleem ga voor die knip je kindje zal blij zijn. Grtjes Mie Em En

 7. Mie Em En Mie Em En

  7

  Te kort tongriempje, ja daar kunnen wij van meespreken. Als op dag drie had ik enorme tepelkloven en de vroedvrouw zei me dat ik te geobsedeerd was van mijn borsten die plots veel groter warren. Na bijna drie maand had ik geen goeie melkproductie en ons zoontje kwam slecht bij + dat hij al onder de lamp had gelegen omdat we dachten aan geelzucht omdat hij telkens in slaap viel. Wanneer het verdikt viel en de knip plaats vond was dit niet alleen voor ons een opluchting maar ook voor ons ventje die plots zijn tong in beweging kreeg. Dus tip voor alle ouders met dit probleem ga voor die knip je kindje zal blij zijn. Grtjes Mie Em En

 8. LarissaBeers LarissaBeers

  8

  Mijn zoontje had er last van. Ze hebben hem geklieft.. 1 sec werk en zag meteen verandering!

 9. Feline Feline

  9

  Mijn zoontje had ook een te kort tongriempje. Gelukkig zagen ze dit direct na de geboorte in het ziekenhuis. Nadat het meerdere verpleegkundige was opgevallen, Nino nog steeds niet goed wou happen en ik behoorlijk pijnlijke tepels had, hebben ze op dag 2 zijn tongriempje geknipt. Nino moest wel huilen maar het was echt zo voorbij. Daarna pakte Nino mijn tepels veel beter en gelukkig heelden ze ook snel weer... Daarna nergens meer last van gehad. Ik ben zo blij dat ze dat zo snel hebben opgemerkt!

 10. Dimphie Dimphie

  10

  Amper 5 dagen oud en we zaten in het ziekenhuis om te kijken naar de tongriempjes van mijn tweeling. Oef wat vond ik dat verschrikkelijk en spannend. De tweeling niet hoor, ze sliepen gewoon door!

 11. vlindertje85 vlindertje85

  11

  consultatiebureau arts heeft het ook gezien bij onze zoon. Wij hebben hiermee nog geen actie ondernomen. Maar nu ik lees dat het meestal in het ziekenhuis wordt gedaan, ga ik morgen toch nog is even navragen over hoe en wat.

  • vlindertje85 vlindertje85

   12

   bij ons zoontje is het vanzelf goed gekomen met het tongriempje.

 12. Qwerty Qwerty

  13

  Mijn zoon van 18 maanden heeft waarschijnlijk ook een korte tongriem. Dat denken de artsen ten minste. Hij wordt morgen opgenomen. Ik ben bang dat hij straks juist spraakproblemen gaat krijgen doordat zijn tongriem gesneden is. Misschien is dat niet eens nodig een operatie. Hy heeft wel lichte hartvormige tong. Maar hy kan drinken, eten enzo. Spreken gaat minder.

  • Lilly Lilly

   14

   Mijn zoontje is bij 1-2 wkn gekliefd. Helaas teruggegroeid en bij 2 mndn nog een keer gedaan. Hij is nu 8 mnd en het is in de tussentijd weer aangegroeid. Het nabehandelen beide keren goed uitgevoerd, bii elke voeding wondje masseren en weefsel wegvegen. Mertke na het klieven wel echt verbetering qua bv! 1e keer was zo gepiept amper huilen (ik had er meer last van;) 2e keer was iets intensiever maar dat viel op zich ook mee. Ik ga er nu niets meer aan laten doen. Ik zie wel hoe het gaat als hij ouder is. Maar ik adviseer ouders wel om t te doen kan een hoop schelen met bv. Denk aan teveel lucht meehappen etc/refluxachtige klachten.

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >