Leerplicht

Leerplicht

Vanaf het moment dat uw kind 5 jaar is, is hij/zij leerplichtig tot het einde van het schooljaar waarin uw kind 16 jaar wordt.

Verantwoordelijkheid

De leerplichtwet verplicht uw kind naar school te gaan. Als ouder bent u hier verantwoordelijk voor. U moet er voor zorgen dat uw kind op tijd ingeschreven staat bij een school. Deze leerplicht geldt voor iedereen die in Nederland woont.

4 jaar

Meestal is het zo dat uw kind naar school gaat als hij/zij vier jaar is. Leerlingen van 4 jaar vallen niet onder de leerplicht, ook niet wanneer ze zijn ingeschreven op een basisschool. Mocht uw kind op vierjarige leeftijd een dag thuis blijven, is het wel zo handig om even de school in te lichten.

Tot welke leeftijd leerplichtig

Totdat uw kind 16 jaar is, is zij/hij leerplichtig. Dit is de maximum leerplicht leeftijd. Als uw kind tenminste 12 volledige schooljaren naar school is geweest, is de termijn van het volledige leerplicht afgelopen. Als uw kind een jaar overslaat, telt deze toch mee als volledig schooljaar.

Vrijstelling

Vrijstelling van een dag school kan voorkomen. Dit kan wel alleen op gegronde redenen. Wanneer een kind spijbelt of wegblijft van school zonder goede rede, overtreedt hij/zij de leerplichtwet.

Kwalificatieplicht

Sinds 2007 is er een nieuwe kwalificatieplicht. Deze houdt in dat jongeren zonder startkwalificatie tot hun acttiende verjaardag onderwijs moeten volgen.

Ben jij al een keer in aanmerking gekomen met de leerplichtambtenaar? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
2 Reacties

Reacties

  1. MamaNikki MamaNikki

    1

    Wist niet dat kinderen vanaf 5 pas leerplichtig waren dacht denk zoals de meesten vanaf 4 jaar.

  2. malinili malinili

    2

    Zolang je (oudste)kind nog niet leerplichtig is, kun je er ook nog van profiteren als je een vakantie plant buiten weekenden en schoolvakanties om; daarna wordt dat vele malen lastiger en moet je wel erg goede redenen hebben (bijv. baan van een van beide ouders die echt alleen buiten schoolvakanties om weg kan van het werk) wil je iets kunnen regelen met school!

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >