Hoe weet ik dat het goed gaat met mijn baby, tussen 2 afspraken in?

Hoe weet ik dat het goed gaat met mijn baby, tussen 2 afspraken in?

Het is logisch dat je vanaf het begin van je zwangerschap wilt weten of het allemaal goed gaat met je baby. Zeker als je net zwanger bent en het kindje nog niet in je voelt leven, kun je onzeker zijn. De kans op een miskraam is gedurende het eerste trimester immers het grootst. En juist in de eerste drie maanden van je zwangerschap zit veel tijd tussen de afspraken met de verloskundige.

Eerste echo en KLOPPEN VAN JE BABY'S HARTJE

De eerste 12 weken van je zwangerschap zijn cruciaal. Dan wordt de basis van je baby aangelegd. Na zo’n 10 weken beginnen de vitale organen te functioneren. Rond deze tijd krijg je waarschijnlijk je eerste echo. Het zien en horen van een kloppend hartje van je baby is hét bewijs van leven in je buik! Het kloppen van het hartje zal je grotendeels geruststellen.

Na 12 weken is de kans op een miskraam nog maar klein. De placenta werkt vanaf nu (eerder was dat het dooierzakje) en de foetus is in aanleg al behoorlijk compleet. Je mag dus gaan genieten!

ZWANGERSCHAPSKLACHTEN OF NIET?

Last van ochtendmisselijkheid is niet fijn, maar het betekent wel dat je een hoop zwangerschapshormonen in je lijf hebt. Goed nieuws dus. Misselijkheid, pijnlijke en/of gevoelige borsten, een opgezette buik; het zijn tekenen dat je zwangerschap op dit moment waarschijnlijk goed gaat. Dat de foetus zich aan het ontwikkelen is.

Als je weinig of geen zwangerschapsklachten / symptomen hebt, wil dat natuurlijk niet zeggen dat de zwangerschap mis zal gaan. Er zijn zat vrouwen die zich prima voelen en totaal geen kwalen hebben.

KRAMP OF BLOEDVERLIES tijdens zwangerschap

Kramp in je buik of een bloeding kunnen gewoon voorkomen tijdens een gezonde zwangerschap, maar zijn ook reden om alert te zijn. Neem bij twijfel contact op met je verloskundige of huisarts.

LEVEN IN JE BUIK

Je zorg wordt een stuk minder wanneer je de baby zelf kunt voelen. Dit is zo’n beetje vanaf week 16-20 van je zwangerschap. In het begin is dat heel zachtjes, een soort gekietel aan de binnenkant van je baarmoeder. Later in de zwangerschap maakt je baby hele koprollen. De ligging van de placenta bepaalt hoe goed je je kindje kunt voelen.

Was jij tussen 2 afspraken in ook onzeker of het wel goed zou zijn met de baby? Reageer hier!

Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
3 Reacties

Reacties

 1. melissa melissa

  1

  Hier zwanger van het 4de kindje Maar ik ben nu de 22ste naar de gyni geweest die wist me te vertellen dat hij een week terug gaat keren ipv 7 weken naar 6 weken het was echt op echo een half circel te zien en geen hart toon Nu moet ik dinsdag 29 ste terug voor her hartje . Ma maak me zo zorgen Is dat nodig of is dat heel normaal dat de dokter me zo vroeg laat terug komen Grtjes

 2. Chan88 Chan88

  2

  Ik ben nu zwanger van mijn derde kindje bij de andere twee was ik tot 40w doodziek. En ik vooral de bij de jongste veel problemen gehad maar daardoor veel echo's en dat gag wel weer rust als het goed was. Nu met mijn derde zwangerschap tot 11 weken doodziek geweest en nu voel ik me prima zo goed dat ik soms vergeet dat ik zwanger ben. Maar dat betekend ook minder vaak controles. En moet je op je gevoel vertrouwen of dat het goed..... En soms is dat niet zo geweldig!! Ik ben nu bijna 16 w en volgende week weer een echo en dan hopen dat het weer goed is de echo!!! Soms zou ik toch wel een kwaaltje willen hebben dat geeft toch net weer meer bevestiging dag je zwanger bent!!! Maar ik klaar deze keer zeker niet!!

 3. Mdlm Mdlm

  3

  Ik kreeg met 27 weken te horen dat mijn buik klein is en dat de baarmoeder op de hand niet was gegroeid. Dus ik werd doorgestuurd naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Hoofdje buikje beentje gemeten. Hoofd beneden gemiddeld buik normaal, beentje onzeker moest ze toch bespreken met de ervaren persoon. Als ik niet gebeld zou worden die dag, was alles goed, anders moest ik terugkomen. Werd ik om 18.45 uur gebeld. Beentje of niet goed gemeten of veel te klein. Kom maar de 25e terug. He?? Dat is pas over bijna drie weken??? Hoe kan je een zwangere vrouw zo onzeker achter laten? Gelukkig nog maar een paar dagen en dan weet ik meer. Eerste dagen na het telefoontje kon ik niet slapen. Ik hou mij vast aan alle bewegingen die elke dag voel, en mijn vrolijke zoon van 13 maanden (mijn 1e).

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >