Gespannen borsten

Gespannen borsten

Gespannen borsten tijdens de zwangerschap: het is een bekend fenomeen. 

Gespannen borsten tijdens de zwangerschap: het is een bekend fenomeen.  Je lichaam bereidt zich voor op de komst van de baby, dus je borsten moeten er ook aan geloven. Ze bereiden zich voor op het geven van borstvoeding tijdens de zwangerschap. Dit kan heel vervelend aanvoelen, omdat ze pijnlijk worden en aanvoelen alsof de huid enorm strak getrokken staat. Dit is ook het geval, want je borsten worden groter!

Wat gebeurt er precies bij gespannen borsten?

Gespannen borsten krijg je doordat je borsten tijdens je zwangerschap met ongeveer 10% groeien. Dit heeft te maken met het opzetten van klieren door de hormonen die door je lijf gieren. Ook worden je borsten groter doordat er meer bloed naar je borsten gebracht wordt. Moedermelk wordt namelijk aangemaakt door stoffen die in je bloed zitten en voor de aanmaak van moedermelk moet er dus meer bloed in je borsten komen. Je zult ook merken dat je je aders een stuk beter gaat zien tijdens je zwangerschap. Dit is niks om je zorgen over te maken, want dit gebeurt omdat er meer bloed naar je borsten wordt gevoerd. Je aders worden wat dikker en door het groeien van je borsten wordt de huid wat dunner waardoor je dus je aders beter gaat zien.

Gespannen borsten en veranderende tepels

Gespannen borstenNiet alleen je borsten veranderen, je tepels veranderen mee. Ze worden donkerder en groter. Zo worden ze voorbereid op de komst van je kleine. Het is namelijk best heftig voor je tepels als je kleine er elke dag een paar keer aan zuigt. Je tepels worden donkerder omdat ze meer pigment aanmaken. Meer pigment zorgt voor meer stevigheid, dus je tepels worden eigenlijk steviger gemaakt voor de borstvoeding. Je tepels worden niet alleen donkerder. Er ontstaan ook kleine bultjes op je tepels. Dit zijn de kliertjes van Montgomery. Deze kliertjes zorgen ervoor dat je tepels gereinigd worden. Ze scheiden een soort van olie uit die ook heel lekker ruikt, zodat dit nog aantrekkelijker is voor je baby.

Wat kun je doen tegen gespannen borsten?

Het is vooral erg belangrijk dat je je borsten goed blijft ondersteunen. Hierdoor voorkom je heftige striae en zal je na afloop van je zwangerschap ook minder erge hangborsten krijgen. Koop alleen pas een nieuwe bh vanaf de 14e week van je zwangerschap, want je borsten groeien tot deze week het hardst.

Als je erg last van je tepels hebt, kun je zoogkompressen in je bh doen. Deze voelen lekker zacht aan en houden je tepels goed warm waardoor ze niet zichtbaar worden. Ze helpen ook goed tegen het schuren van je bh over je tepels. Het beste is om ’s nachts je bh uit te doen, zodat je borsten en tepels zich goed kunnen ontwikkelen.

Tegen jeuk kan je helaas niet zo heel veel doen. Het beste kan je je borsten goed blijven insmeren met olie. Zo blijven je borsten zacht en wordt de jeuk minder. Olie zorgt er ook voor dat je huid elastisch blijft zodat striae hiermee verminderd of voorkomen kan worden.

Heb jij ook last gehad van gespannen borsten tijdens de zwangerschap en wat deed je eraan? Reageer ook!

Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
3 Reacties

Reacties

 1. Cindycindy Cindycindy

  1

  Ik heb soms gespannen borsten als ik mijn kindje voel schoppen in mijn buik. Heel vreemd is dat, net alsof mijn lichaam dan gelijk reageert op de kleine terwijl die nog niet geboren is! Maar het hoort er allemaal bij!

 2. Marjolijn Marjolijn

  2

  Dat ga ik eens proberen zoogcompressen. Ik heb geen gespannen borsten maar wel zodra ik het koud krijg dat mijn tepels ontzettend pijn gaan doen. Wellicht kunnen die zoogcompressen daar tegen helpen. Bedankt voor de tip!

 3. joycevaneijk joycevaneijk

  3

  Mijn tepels zijn al pijnlijk sinds de eerste weken van de zwangerschap. Sinds week 17 zijn mijn hele borsten ook erg gespannen. Het voelt niet zo fijn en ook jeukt heel mijn borst behalve de tepel. Hierdoor zitten mijn bh ' s ook niet prettig. Het zal wel komen door de hormonen. Al is dit mijn 3e zwangerschap, zoveel spanning en jeuk heb ik bij de andere zwangerschappen niet meegemaakt.

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >