Buitenspelen: belangrijker dan je denkt!

Buitenspelen: belangrijker dan je denkt!

Wist je dat buitenspelen super gezond is voor kleine kindjes? Ze krijgen door buitenspelen lekker veel beweging, ademen heerlijke frisse lucht en genieten van het zonnetje.

Wist je trouwens dat zonlicht een belangrijke leverancier is van Vitamine D? Vitamine D draagt op haar beurt weer bij aan sterke botten. Kortom; weer of geen weer, laat de kids maar lekker buitenspelen!

Hoe lang speelt jouw peuter buiten?

Wij waren natuurlijk benieuwd hoe jullie hiermee omgaan en stelden jullie de volgende vraag via ons Facebook kanaal: 'Hoe lang speelt jouw peuter gemiddeld buiten per dag?'. Zie hieronder de antwoorden waar wij ontzettend trots op mogen zijn!

 • A. Kwartiertje: 4%
 • B. Half uurtje: 12%
 • C. Uurtje: 20%
 • D. Meer dan een uur: 64%

Hieronder hebben wij voor jou wat leuke ‘buitenspeel-inspiratie’  onder elkaar gezet:

1: Super bellen blazen!

Kleine kindjes worden razend enthousiast bij het zien van prachtig gekleurde belletjes in de lucht. Is je kindje nog heel klein? Laat hem dan lekker op het zachte gras zitten of op een zachte deken en ga er zelf naast zitten. Gebruik een bellenblaas en blaas wat leuke belletjes om hem of haar heen. Hup! Daar gaan de armpjes in de lucht. Is je kindje net wat groter, maak dan eens SUPER bellen voor ze. Dat doe je als volgt: Haal een touwtje door 2 rietjes en knoop deze vast. Verstop het knoopje aan de binnenkant van een van de rietjes. Houd de rietjes in beide handen en haal het touw door een bak water met sop. Beweeg vervolgens langzaam omhoog en … daar is de superbel! WAUW!

2: Verstop spelletje

Jouw lieve schat zal dit verstop spelletje helemaal geweldig vinden. Zet jouw kindje op een kleedje op het gras en laat hem of haar 3 kleine speeltjes neer leggen, bijvoorbeeld een balletje, een autootje en een boekje. En vertel dan dat hij/zij mag gaan “slapen” en de oogjes dicht mag doen. Jij of een ander kindje ‘steelt’ een speeltje weg en verstopt het achter je rug. Dan roep je hard: “wakker worden”. De slaapkop mag gaan gokken welk speeltje er weg is en wie het zou hebben gedaan. Is je kindje wat ouder, maak het spelletje dan nog wat meer uitdagend door het speeltje te verstoppen, zodat ernaar kan worden gezocht. Geraden en gevonden? YEAH!!!

3: Waar gaan we heen?

Tijd om eens wat verder te gaan dan de eigen tuin? Probeer eens deze avontuurlijke buiten activiteit, waarbij jouw kleintje de route mag bepalen. Je knipt 4 stukken karton uit en tekent op elk van de kaart een pijl; links af, rechtsaf, rechtdoor, achteruit. Let wel goed op de veiligheid van je kleintje! Houd je kindje altijd goed bij de hand vast en ga lekker op pad. Bij elke hoek waar je komt, mag jouw peutertje een kaart kiezen en daardoor bepalen welke kant je op gaat. Tijdens het wandelingetje heb je de leukste gesprekjes: Wat zal er om deze hoek zijn? Een vogelnestje? Een rode deur? … Zie je het voor je? Veel plezier!

4: Kliederen

Kliederen buiten is heerlijk, lekker met je handjes wroeten in de grond. Maar voor de allerkleinsten is dat echt nog niet aan te raden. Maar er is wel een superleuk alternatief. Hiervoor moet het niet te koud zijn en moeten kleertjes een beetje nat mogen worden. Koop bij de bouwmarkt wat verschillende  schilderskwasten, groot, klein, dik en dun. Geef je kindje een kwast in de hand en doop deze samen in een klein emmertje met water. En nu de stoep schilderen! Heerlijk kliederen en toch zonder gevaar!

5: Op een kleedje

Picknicken is in de zomer natuurlijk hartstikke leuk! Normaal gesproken ga je dan lekker naar het bos of naar het park. Maar heb jij het ook wel eens in de herfst gedaan en dan gewoon in je achtertuin? Leg een gezellig kleedje neer, en laat je kleintje de bordjes neerleggen. Maak allerlei bakjes met verschillende gezonde hapjes: een bakje met halve druifjes, een bakje met komkommertjes. En maak het eens helemaal een feest door uit een boterham met koekvormpjes leuke figuurtjes te steken. Dat wordt een groot feest, heerlijk in het zonnetje!

Met buitenspelen maakt je kind automatisch door zonlicht vitamine D aan, bedenk wel dat dit in de herfst minder is. Het wordt geadviseerd om je kindje een vitamine D supplement te geven. Begin hiermee als je kindje 8 dagen oud is en geef hem iedere dag 10 microgram tot hij 4 jaar is.

Recent onderzoek laat namelijk zien dat niet alle peuters alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Zo zijn ijzer en vitamine D belangrijk voor jouw kindje. Wist je dat dreumesmelk als onderdeel van een gezonde voeding een positief effect op de ijzer- en vitamine D status kan hebben? IJzer draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van de hersenen, en vitamine D is belangrijk voor de ontwikkeling van het immuunsysteem en de botten van jouw peuter.

Wil jij weten of jouw kindje de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt? Kijk dan op Eetwijzer.nl en binnen een paar minuutjes weet je het! 

Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
9 Reacties

Reacties

 1. Samii Samii

  1

  Ik ga vaak met m'n dochtertje even lekker eens stukje wandelen en langs de speeltuin. Ze vindt het heerlijk om lekker buiten bezig te zijn. Wat we ook vaak doen is gezellig samen de hond uitlaten! Zij mag de riem dan vasthouden, erg leuk vindt ze dit altijd.

  • Jamie Jamie

   2

   Erg herkenbaar! Super leuk en zeker erg gezellig :)

 2. mamavansebas mamavansebas

  3

  Mijn zoontje gaat vaak samen met de buurjongetjes lekker voetballen op het grasveld naast ons huis! Super vindt hij dat en ik moet hem altijd naar binnen toe sleuren ;)

 3. Tamara Tamara

  4

  Mijn zoontje is het liefst elke dag buiten. Gezellig verstoppertje spelen of belletje lellen doen ze regelmatig. Ook voetballen is favoriet bij onze zoon!!

  • Jenni24 Jenni24

   5

   Hier hetzelfde! Vaak buiten ravotten en daar hoort natuurlijk belletje lellen bij ;-)

 4. Gewoon Denise Gewoon Denise

  6

  Hier nooit dreumesmelk gegeven, want ze zijn zo vaak buiten want we zijn buitenmensen, heerlijk! Wel aanvulling in de hefrst en wintermaanden maar wist je dat dreumesmelk niet nodig is als je je kindje gevarieerde en gezonde voeding geeft? Naar buiten met de kinderen en gevarieerd en gezond eten en dan bereik je al net zo veel als een beker dreumesmelk

 5. EvelienS EvelienS

  7

  Dit is nou eens een leuk artikel! Mijn kleine Sam van 3 jaar leeft zo ongeveer buiten. En vooral met dit weer is hij eigenlijk niet binnen te krijgen. Ik ben er helemaal blij mee, want ik ben ook het liefst elke dag buiten (wel met lekker weer natuurlijk) :)

 6. AmberxSchot AmberxSchot

  8

  Komt goed uit dit artikeltje, kijk even naar buiten!!! Heeeerlijk

 7. petravoorl petravoorl

  9

  Wat een grappige, originele spelletjes! Vraag me af waar jullie dat vandaan hebben gehaald. Wij gaan het in ieder geval zeker uitproberen met de kiddo's

Top 3 Blogs

Ze mag zichzelf prachtig vinden want dat is ze!

Er werd me verteld dat mijn kleintje ext... >

Ik slik stiekem de pil

Ik heb zo met hem te doen, mijn lieve ma... >

De Peuterspeelzaal wordt een kinderdagverblijf

Ik kreeg vandaag een brief mee van de pe... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: jouw zelf ontworpen telefoonhoesjes!

Is jouw telefoonhoesje toe aan een make-over? Pak dan nu je kans en ontwerp er zelf eentje. Want hoe tof is he... >

WIN: €150,- SHOPTEGOED VAN MEES online

MEES online Krijg jij ook geen genoeg van leuke kinderkledingmerken? Dan hebben wij een super leuk merk om to... >