Baby 13 weken

Baby 13 weken

Baby 13 weken: Meest gestelde vragen door moeders in deze week.

Hoeveel slaapt een baby van 13 weken?

Gemiddeld slaapt een kindje van 13 weken 9 uur in de nacht (achter elkaar) en 5 uur overdag. De overdag slaapjes zijn verdeeld over 3 tijdstippen. Hiervoor zijn geen gemiddelden maar creëer je zelf samen met je kindje een passende en werkende slaaproutine in. Mocht het aantal slaapuren erg afwijken van dit gemiddelde, leg dit dan voor op het consultatiebureau.

Wat is een goed bedritueel voor mijn baby van 13 weken?

We delen graag een voorbeeld, maar het leukste en beste is om er zelf een te creëren zodat het perfect bij jullie past en al snel vertrouwd is :)

 • Speel even met je kindje
 • Ga lekker samen douchen
 • Doe de slaapkleding aan en dim de lampen op de slaapkamer
 • Geef eventueel nog een laatste voeding
 • Zoek een mooi boekje uit en lees voor
 • Stop je kindje lekker in
 • Zet het muziekdoosje aan en blijf even naast het bedje zitten
 • Doe het lampje uit en ga weg uit het kamertje

Mijn baby kwijlt heel veel

Alhoewel je kindje met 13 weken waarschijnlijk nog geen doorkomende tandjes zal krijgen treedt er al wel een symptoom hierbij horend op: kwijlen! Vaak is dit met best grote hoeveelheden waarbij de romper tot aan de navel nat kan zijn. Schrik hier niet van.

Baby 13 weken omrollen?

Rolt jouw kindje al om of denk je dat dit eraan zit te komen? Dat is goed nieuws want dat betekent dat de spieren van jouw baby zich goed ontwikkelen. Er is namelijk best wat kracht voor nodig om om te kunnen rollen. Mocht je kindje hier overigens nog niet aan toe zijn hoef je je niet druk te maken. Elke baby rolt pas om wanneer hij of zij daar klaar voor is, geen reden voor paniek. Het omrollen is een soort van mijlpaal want het is de eerste ‘stap’ op weg naar zitten, kruipen, staan en en lopen.

Je kunt het omrollen stimuleren en zelfs een beetje oefenen met je kindje. Zo kun je hem of haar regelmatig op de buik leggen. Wanneer je merkt dat het probeert om te rollen maar het niet wil lukken kun je voorzichtig een armpje in de juiste positie brengen. Zo breng je hem of haar op weg maar moeten ze zelf nog ontdekken wat ze precies moeten doen. Dat is erg belangrijk in de ontwikkeling.

Baby 13 weken, al brabbelen?

Zo rond de 13 weken is het gebruikelijk dat je kindje wat gaat brabbelen. Dit is een soort uitbreiding op het lachen wat ze meestal al een poosje kunnen. De eerste geluidjes zijn niet echt woorden maar vaak termen als ‘Ah’ of ‘Gie’. Praat gezellig terug naar je baby en wie weet houd je binnen de kortste keren een echt gesprekje met je kindje! Daarnaast leert jouw kindje steeds meer woorden en klanken bij zolang jij veel praat tegen en in de buurt van jouw kindje.

Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
1 Reacties

Reacties

 1. Buck Buck

  1

  Caro amigo M, estou a gostar! hoje tive a cu­i­Âo­siÂrdade de ver e ler todas as publi­ca­ções e agora estou a seguir… com muito inte­resse! gosto de histó­rias anti­gas e pormenores.Um abraço

Top 3 Blogs

Lief klein jongetje. Sorry.

Je zwarte haren plakken vast aan je huid... >

Mijn kraamweek from hell

Mijn schoonmoeder, als ik ooit dement wo... >

Neeee - 'onze naam' is weg!

Ahgr, ik ben echt even heel boos vandaag... >

Laatste Winacties Alle Winacties

Win: 6x een flik flak horloge

Hoera, Flik Flak is jarig en trakteert! Ken jij de vrolijke horloges van Flik Flak al? Al 30 jaar helpt het ... >