Als het moederschap tegenvalt

Als het moederschap tegenvalt

Soms zie je het allemaal even niet meer zitten. Het huilen, de gebroken nachten, de poepluiers, de voedingen… Het moederschap gaat niet altijd over rozen en wie heeft toch ooit die verdraaide roze wolk bedacht? Toch zijn er wel een aantal dingen die je je moet bedenken als het allemaal even tegenzit. Want dat het ‘even tegenzit’ is niet erg, dat heeft iedereen. Wanneer moet je je wel zorgen maken en eventueel hulp zoeken?


KRAAMTRANEN BIJ DE VERSE MOEDER

Bijna iedereen die een kind heeft gekregen, heeft last van kraamtranen. Je hormonen zijn van slag na de bevalling. Negen maanden lang heb je rondgelopen met een overload aan hormonen. Waarschijnlijk was je tijdens je zwangerschap ook al een stuk emotioneler dan normaal. Na de bevalling pleng je helemaal een boel tranen.

In de week direct na de bevalling raak je nog eens een heleboel hormonen kwijt en de rest in de periode van ontzwangeren daarna. Maar die eerste ontlading van hormonen, die komt hard aan in je lijf. En dat uit zich in de welbekende kraamtranen. Meestal zo’n 4 – 5 dagen na de bevalling. Maar het kan ook wel 2 weken duren voor dat de emotionele ontlading komt.

Soms is er een trigger voor de tranen. Bijvoorbeeld de kraamverzorgster die nu echt voor de laatste keer de deur achter zich dichttrekt. De geboortekaartjes die je besteld hebt en nu bezorgd worden. Dat ene lieve en bijzondere kraamcadeautje. Of gewoon zomaar, zit je ineens te janken tot en met.

Bovendien is het allemaal nieuw. Het is normaal dat je moet wennen aan het huilen van je baby, de gebroken nachten, de poepluiers, de voedingen


BABYBLUES NA DE GEBOORTE van je kind

Geeft niets, het zijn kraamtranen of de babyblues. Die gaan vanzelf weer over. Het zijn ‘maar’ hormonen, wat niet wil zeggen dat je je gevoel op dat moment niet serieus moet nemen. Tel daarbij op: de gebroken nachten, je ervaring van net bevallen te zijn (of dat nu makkelijk of moeilijk was), de hele nieuwe ervaring van moeder zijn en je bent extra kwetsbaar. Stemmingswisselingen, huilbuien, prikkelbaar en overgevoeligheid kunnen het resultaat zijn. De beruchte kraamtranen.

Echte kraamtranen gaan vanzelf weer over. Het kan een paar weken duren, maar uiteindelijk zul je je langzaam weer beter gaan voelen. Probeer echt gebruik te maken van je zwangerschapsverlof. Door zelf een slaapje te doen als je baby ook slaapt. En roep hulptroepen in als je echt even bij moet tanken.


DEPRESSIE NA DE GEBOORTE van je baby

Wanneer moet je je wel zorgen gaan maken? Soms gaan kraamtranen niet vanzelf over. Bij sommige vrouwen wordt het verdrietige gevoel alleen maar erger. Tot het punt dat ze niet meer kunnen genieten van het moeder zijn en van hun baby. Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een post partum depressie, ook wel bekend als post natale depressie.

Wellicht interessant om te weten waarom de term post natale depressie niet correct is: post nataal betekent ‘na de geboorte’ en spreekt dus vanuit de baby (die is immers geboren). Post partum betekent ‘na de bevalling’ en spreekt dus vanuit de moeder (die immers net is bevallen).

Enkele symptomen - maar lang niet alle - van een mogelijke post partum depressie zijn slapeloosheid, het gevoel het niet meer aan te kunnen, de verantwoordelijkheid voor de baby niet aan kunnen of aandurven, agressieve gevoelens, lusteloosheid, angst, concentratiestoornissen, somberheid, vermijden van sociale contacten enz. Let op, dit zijn slechts een paar mogelijke symptomen van een lange lijst.


JE OMGEVING MERKT JE SOMBERHEID OP

Heb je het idee dat je kraamtranen of normale babyblues niet verbeteren, maar blijven of misschien zelfs erger worden, zoek dan eens wat informatie op internet over een post partum depressie. Herken je jezelf hierin, zoek dan hulp bij je huisarts.

Misschien krijg je ook van je partner, familie of vrienden te horen dat je niet helemaal jezelf meer bent. Heel veel vrouwen ontkennen dit in eerste instantie. Maar misschien is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen.

Een post partum depressie gaat, net zoals elke andere depressie, vaak niet vanzelf over. Het kan zijn dat je erg gebaat bent bij een paar gesprekken met een hulpverlener. Misschien dat je een steuntje in de rug nodig hebt met medicatie, die je daarna natuurlijk weer af kunt bouwen. Hoe dan ook is het belangrijk voor jezelf en je gezin om de juiste hulp te zoeken!


SOMBER DOOR PMS

Daarnaast heb je ook nog PMS, ofwel het Premenstruele syndroom. Je hoeft niet perse moeder te zijn om hier last van te hebben. Maar vrouwen die niet lang geleden bevallen zijn, hebben een grotere kans om premenstruele klachten te ontwikkelen. Ook hier is een verstoorde hormoonhuishouding weer de boosdoener.

De symptomen van PMS lijken op die van de post partum depressie. Met dat verschil dat een post partum depressie constant aanwezig is. De klachten van PMS komen telkens terug in een bepaald punt van je menstruatiecyclus. Namelijk in de premenstruele periode (vlak voordat je ongesteld wordt) en de eerste paar dagen van je ongesteldheid.

Een aantal symptomen - maar lang niet alle - zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, misselijkheid, hevige buikkrampen, hevige hoofdpijn of migraine, concentratiestoornissen, mijden van sociale contacten, opvliegers, huidirritatie, depressieve gevoelens, angst, prikkelbaar zijn, onzeker zijn, agressieve gevoelens, spanning, slaapstoornissen, stemmingswisselingen, lusteloosheid enz. Als je dit herkent, kun je ook contact opnemen met je huisarts om te bespreken of er een eventuele behandeling mogelijk is.

In ieder geval is het belangrijk om PMS te herkennen en binnen je gezin ook bespreekbaar te maken, zodat je partner weet waarom je die bepaalde periode extra gevoelig bent. Onderling begrip kan een hoop ruzie en ellende in je relatie voorkomen.


ZOEK HULP ALS JONGE MOEDER

Bottomline: als je het gevoel hebt dat je het niet meer aankunt en het niet meer ziet zitten, zoek dan hulp. En maak je klachten bespreekbaar. Soms is alleen al praten met iemand anders een hele opluchting.

Het moederschap is niet makkelijk en gaat niet over rozen. Daar mag je best een beetje hulp bij vragen. En die roze wolk? Soms heb je ‘roze wolk momentjes’ , zoals dat eerste lachje, die graaiende handjes en lieve zoete kleine voetjes. Die kleine roze wolk momentjes moet je koesteren. Voor de momenten dat er een donderwolk aan komt. Wees ook niet te bang voor donderwolken. Every cloud has a silver lining!Deze pagina is geschreven door mama Nathalie
Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
14 Reacties

Reacties

 1. Djoke ten Kate Djoke ten Kate

  1

  Ik ben als postpartum deskundige zeer gegrepen door dit onderwerp , op mijn site kan je de artikelen bestellen ( gratis) voorheen stonden ze allemaal vrij op de site. Maar dan kom ik mijn eigen woorden overal tegen. Belangrijk is inderdaad dat moeders dit bespreekbaar maken en het taboe doorbreken wat rondom dit onderwerp speelt. groet Djoke ten Kate Postpartum deskundige.nl www.djoke.nl

 2. linda linda

  2

  weet je,..toen ik was bevallen van onze tweeling had ik met 1 baby veel op en met de ander niet zoveel. Heel raar. Dat kindje heeft t maar net gered en toch was t gevoel naar haar toe anders. Dit heeft bij mij wel een aantal jaar gespeeld. Inmiddels gaat t allemaal heel goed met ons hoor. Maar goed ik vond dat als haar moeder heel erg.

 3. sandra sandra

  3

  Bij mij was het niet zo zeer dat het moederschap me tegen viel.....dat hield met juist op de been. Maar toch stroomde eind vorig jaar toch echt de emmer over......het werd met echt te veel. Gelukkig was ik naar een paar gesprekken een stuk verder en weer wat minder emotioneel maar het word zeker onderschat wat het allemaal met je lichaam doet en je gestel. Ik had ook heel sterk het idee dat ik met mijn eerste kind helemaal geen band had en dat vond ik heel naar. Ik von dhaar wel lief en ik was ook echt wel blij met haar maar daar moest ik mezelf als het ware van overtuigen. Tijdens de therapie kwamen we er achter dat, doordat ze tijdens de bevalling bijna overleden was, ik bang was voor een band met haar omdat ik tijdens de bevalling zo diep heb moeten gaan om haar levend op de wereld te krijgen ik daarin was blijven steken. Ook heb ik nooit tijd gehad voor kraam tranen en die kwamen er allemaal in ene keer uit...... @Djoke ik ga zeker ff op je site kijken!

 4. linda79 linda79

  4

  @ sandra: dat verwoord je goed, dat had ik ook bij een van mijn 2ling zoals boven je geschreven

 5. sandra sandra

  5

  @linda: Ik ben heel blij om te lezen dat ik niet de enige ben. Gelukkig kan het opgelost worden maar ik snap heel goed dat je daar heel lang niet over wil nadenken. Ik schaamde me heel erg omdat ik Megan echt wegduwde en ik dacht dat ik geen goede moeder was.......tot de komst van Suzannah daar was de band direct heel hecht. toen wist ik pas dat er iets niet klopte maar toch heb ik pas eind vorig jaar hulp gezocht. Ik dacht heel lang dat het wel vanzelf over zou gaan ;-) NIET!

 6. jackstek jackstek

  6

  Hoi allemaal...het gekke is dat ik altijd veel last had van PMS voor ik kinderen kreeg. Nu ben ik inmiddels moeder van 4 meisjes en heb ik er bijna geen last meer van. In het hierboven geschreven artikel staat dat vrouwen die moeder worden meer kans hebben dit te krijgen....het kan dus ook anders..!!

 7. sandra sandra

  7

  Je maakt me 2 keer jaloers hier ;-) De eerste keer met GEEN pms....haha heerlijk. De tweede keer met je tekst: moeder van 4 meisjes......wat lijkt me dat geweldig.

 8. SabineW SabineW

  8

  Ik ben ook van mening dat een zwangerschap en het moederschap zwaar onderschat wordt. Door een trombose been ben ik ingeleid en na een heftige weeënstorm ben ik 5 uur later bevallen van een prachtige zoon. Helaas met een totaal ruptuur als gevolg. Oftewel, een operatie was nodig om incontinentie te voorkomen. Mijn eigen herstel gaat niet zo snel als ik gehoopt had en daardoor heb ik slecht van mijn mannetje kunnen genieten. Alles valt me zwaar. Vooral de eerste twee weken heb ik de verzorging echt aan mijn vriend over moeten laten. Daar voel ik mij nog wel eens schuldig over. Over drie weken moet ik alweer aan het werk en daar zie ik tegenop. Iedereen zal denken, het is al 2,5 maand geleden, maar ik ben echt nog niet hersteld. Het moederschap is echt heel zwaar, vooral als je zelf nog niet goed in je vel zit.

  • Kim Kim

   9

   Sabine ik snapt precies wat je bedoelt..... Ik heb ook een hele heftige bevalling gehad met een vervelende nasleep. Ik had 26 hechtingen nodig omdat er een hele grote knip gezet was..... Die hechtingen zijn geknapt en dat is pas na een week gezien..... (We hadden een beroerde kraamverzorgster) het kon niet meer gehecht en moest aan de lucht drogen en vanzelf helen...... Het heeft heel erg lang geduurd voordat dit weer genezen was en normaal aanvoelde. In die tijd heeft mijn man wel een heleboel zorg overgepakt als hij al thuis was, maar dat vond ik wel vervelend, omdat ik het zelf wilde doen.... Ook hadden wij een huilbaby en dat maakte het niet makkelijker.... Uiteindelijk heeft het bij mij eenmaal geduurd totdat ik de bevalling en nasleep een plekje heb kunnen geven. Ik hoop dat je snel weer wat lekkerder in je vel komt te zitten en dat alles goed geneest. Schuldig voelen moet je niet doen hoor. Op dat moment was jij aan het herstellen om een supermama te kunnen zijn voor je kleine.

 9. Catharina Thio Catharina Thio

  10

  Zwanger zijn wordt meestal uitgelegd als 1 grootte roze wolk, maar zo is het echt niet, ik viel in een zwart gat eenmaal ik viel op mijn bekken, buik en hand, toen begon alle ellende. Een het moederschap is nie zo als mensen denken. het is misschien voor veel moeders makkelijk maar voor mij niet. Elke dag is een uitdaging en helemaal nu mijn dochtertje in de peuterpuberteit zit. Wordt soms knettergek van haar en dan is een lieve moeder blijven niet altijd makkelijk, het geduld raakt op gegeven moment wel op. Dus ja ik vind data het moederschap tegenviel, ik ben dankbaar dat ik mama mag zijn, dat ik een dochtertje heb die nog de borst krijgt, knuffelt, kust, zelfstandig kan spelen enzovoorts maar soms wens ik wel dat het net ietsje makkelijk ging.

 10. mamasonjaa mamasonjaa

  11

  Door een onverwachte couveuse opnamen en een zware zwangerschap bij de eerste, was de tweede zwangerschap kort gezegd een hel. Nu 10 maanden later ben ik nogsteeds niet mezelf. Stapje voor stapje kom ik weer terug maar het heeft tijd nodig. Moeder worden en moeder zijn is zwaarder als sommige beweren.

 11. Ellke Ellke

  12

  Het moederschap op zich valt me niet tegen maar de zogeheten gespleten persoonlijkheid wel! Allemachtig waar haal ik de tijd vandaan om mama, partner, vriendin, collega, dochter, grote zus en wat nog meer te zijn en daarnaast ook nog even tijd voor mezelf te hebben zonder dat iedereen van alle kanten aan me trekt. Wanneer de kleine man in bed ligt is het even vriend en ik tijd maar daarna trek ik me terug, telefoon uit en ga ik iets voor me zelf doen. muziek maken, slapen, paardrijden, winkelen. Wat er ook maar in me op komt. maargoed, wel leuk gezegt maar meestal komt dit er niet vant en houd het al gauw op bij slapen haha

 12. Arbey Arbey

  13

  Voor mij niet herkenbaar, maar wel fijn voor de moeders die dit gevoel herkennen.

 13. Ciscablejla Ciscablejla

  14

  Vooral de eerste twee maanden vond ik zwaar. Ik hield van haar maar ik moest ook erg wennen aan der. Nu zijn we een team en soms kijk ik naar der en moet spontaan huilen van geluk. Toen ik moest bevallen en ingeleid worden ( wou zo graag thuis bevallen) was dit wel even een schok daar had ik me niet voor ingesteld. En toen bleek dat ze het heel zwaar had daarbinnen in me buik, besloten ze haar met keizersnede te halen. Toen ze direct nadat ze er uit was op me borstkas werd gelegd dacht ik dat ik zou moeten huilen, maar dat gebeurde niet. Het was wat ontwerkelijk. Maar elke dag hou ik meer van der, elke dag begrijp ik haar beter en daardoor mezelf ook.

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >