Alles wat je moet weten over AVI lezen

Alles wat je moet weten over AVI lezen

Eigenlijk niet echt iets nieuws, het AVI-niveau. Al ruim 35 jaar wordt dit gebruikt om het technisch leesniveau van een kind aan te duiden. Ook geeft AVI het aantal moeilijk leesbare woorden in een tekst of boek aan, dit noemen we ook wel het technisch leesniveau.

Maar wat betekenen termen als AVI-S, AVI-M4 allemaal nou precies?

In Nederland zijn er twaalf AVI-niveaus, deze horen bij een bepaalde groep van de basisschool.Wanneer kinderen beginnen met lezen wordt dit niveau aangeduid met AVI-S, ook wel AVI-Start genoemd. Hierop volgt AVI-M3, voor midden groep 3. Het niveau voor het einde van groep 3 wordt aangeduid met AVI-E3. Zo gaat dit verder tot en met groep 7.

AVI-M7 hoort bij het technisch leesniveau van een gemiddelde leerling in het midden van groep 7. Na AVI-E7 volgt AVI-Plus, het laatste AVI-niveau welke staat voor een boven gemiddeld technisch leesniveau boven AVI-E7.Voor ouders is het AVI-niveau erg handig om een geschikt boek uit te kiezen voor een kind. Immers, een leerling die op AVI-M3 leest zal erg veel moeite hebben om een boek goed te kunnen lezen als het boek is geschreven op AVI-E7 niveau.

Om te kunnen weten welk niveau een boek heeft laten uitgevers door Cito boeken doormeten waarna ze vervolgens dit niveau op het boek mogen vermelden. Erg handig voor ouders omdat het niveau op het boek komt te staan en hierdoor snel terug te vinden is.

Vaak weten kinderen welke boeken geschikt zijn, op school kiezen kinderen vaak zelf de boeken uit de kast die ze graag willen lezen en weten hierdoor vaak precies op welk technisch leesniveau (AVI-niveau) ze op dat moment lezen.Nu is er ook nog een begrijpend leesniveau, ook wel het CLIB-niveau. Dit niveau geeft aan of een tekst makkelijk of moeilijk te begrijpen is voor een kind en hoort daarvoor bij een bepaalde groep van de basisschool.

CLIB lijkt qua aanduiding op die van de AVI-niveaus. CLIB-S (start) voor beginnende lezers, CLIB-P (plus) voor een boven gemiddeld groep 8 niveau. Verder heb je CLIB-3 tot en met CLIB-8, welke gelijk staan aan de groepen 3 tot en met 8 van de basisschool. Ook het CLIB-niveau staat vaak vermeld op leesboeken voor kinderen want ook dit wijst het Cito toe aan een boek.

In de praktijk komt het er op neer dat een leerling uit bijvoorbeeld groep 6 nog niet heel sterk is in technisch lezen, deze leerling kiest dan een boek uit met een laag AVI-niveau, en een CLIB-6. Of een leerling uit groep 3 die erg sterk is in technisch lezen kiest een boek met een hoog AVI-niveau en een laag CLIB-niveau.

Maar wat altijd voorop blijft staan bij het kiezen van een boek is het plezier wat een kind heeft om het boek te gaan en te blijven lezen. Een kind kan heel veel voldoening halen uit het lezen van een boek met een hoger AVI-niveau dan waar hij op getoetst is en hierdoor een hoop leren.En soms is het voor een kind gewoon fijn rustig een leuk boek te lezen dat onder zijn AVI-niveau ligt.

Het belangrijkste is en blijft: LEZEN IS LEUK!

Op zoek naar populaire boektitels op AVI-niveau? Klik dan hier.

Dit bericht is geschreven door mama Madelon Venema
Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
4 Reacties

Reacties

 1. Lianne Popering Lianne Popering

  1

  Misschien interessant om te melden is dat er ook boeken zijn, speciaal voor kinderen die snel tot een hoger AVI-niveau komen, maar waarbij het boek inhoudelijk wel aansluit bij de belevingswereld van het dan nog relatief jonge kind: serie Bolleboos van Zwijsen.

  • Marieke80 Marieke80

   2

   Dat is inderdaad wel een interessante, ik heb hier een kind dat leest op avi-plus niveau (groep 8 dus), maar de groep 4 leeftijd heeft. En als 7-jarige wil je echt nog niet lezen over puberen oid!

 2. henrieke_preuter henrieke_preuter

  3

  Eigenlijk zou je, wanneer je het AVI-niveau van je kind weet, juist moeten kiezen voor een niveautje hoger. Als een kind bijvoorbeeld op AVI-M4 leest heeft het dat niveau gehaald. Het is dan goed om AVI-E4 te gaan lezen. (oefenen)Dit is niet alleen een beetje extra uitdaging, ook is het de bedoeling dat het kind naar dat volgende niveau toewerkt.

 3. yvetje yvetje

  4

  Inmiddels is er volgens mij al het een en ander veranderd met de aanduiding ervan... Mijn zoontje zit in groep 3 en loopt met lezen en rekenen erg voor. Hij krijgt sinds 2 weken huiswerk mee van lezen om te oefenen. De teksten die hij mee krijgt hebben een niveau van AVI-6. Maar dit schijnt nu bij begin groep 5 te horen, ze hebben alles verschoven lijkt wel. Dacht ook altijd dat het cijfers ook de groep op school aangaf, maar dat is niet helemaal meer het geval.

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >