Alles over het HELLP Syndroom

Alles over het HELLP Syndroom

Het HELLP syndroom is een levensbedreigende situatie voor moeder en de ongeboren baby. Het syndroom treedt over het algemeen op na de 20ste week.

Het HELLP syndroom is een levensbedreigende situatie voor moeder en de ongeboren baby. Het syndroom treedt over het algemeen op na de 20ste week zwangerschap, tijdens de bevalling, maar een hele enkele keer ook vlak na de bevalling en veroorzaakt meerdere ernstige problemen en kan een gevolg zijn van een pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), maar het ontstaat ook spontaan. In Nederland wordt 75% van de sterftegevallen in het kraambed veroorzaakt door het HELLP syndroom, dit geeft aan hoe ernstig het HELLP syndroom is.

HELLP: Hemolysis, Evelated Liverenzymes, Low Platelets

Bij het HELLP syndroom ontstaat er bij de moeder een te hoge bloeddruk, een verhoogde afbraak van rode bloedcellen, een verstoorde leverfunctie, is er eiwitverlies via de urine en een tekort aan bloedplaatjes, waardoor de bloedstolling ontregeld raakt. Ook kan de moeder last krijgen van stuipen. De oorzaak van het HELLP syndroom is niet precies bekend. Het heeft waarschijnlijk wel te maken met erfelijke aanleg, het afweersysteem van de moeder en de aanleg en ingroei van de placenta. Ook komt het HELLP syndroom vaker voor bij onder andere suikerziekte, vaat- en nierziekte of als de moeder al bekend is met een hoge bloeddruk. De kans is daarnaast groter bij een meerlingenzwangerschap.

Vaststellen van het HELLP syndroom

Het HELLP syndroom kan meerdere klachten veroorzaken bij een zwangere vrouw, waaronder vocht vasthouden, een 'bandgevoel' om hoofd of buik, misselijkheid en braken, hoofdpijn, sterretjes zien, pijn tussen de schouderbladen, pijn in de buik of borst, tintelingen, hoge bloeddruk en concentratieproblemen. Sommige vrouwen voelen zich grieperig, andere vrouwen voelen zich doodziek. Het is in ieder geval een zeer onvoorspelbaar ziektebeeld, die soms per uur kan verschillen.

Het HELLP syndroom kan worden vastgesteld door bloedonderzoek. Indien het HELLP syndroom wordt vastgesteld, volgt er altijd per direct een ziekenhuisopname. De artsen houden moeder en kind erg goed in de gaten, door middel van bloeddruk meten, meerdere malen een CTG maken en diverse andere onderzoeken. Bedrust is zeer belangrijk bij het HELLP syndroom. Soms zullen er ook medicijnen worden gegeven om de bloeddruk omlaag te krijgen of om stuipen bij moeder te voorkomen. De artsen maken voortdurend een afweging tussen de belangen van de zieke moeder en de ongeboren baby.

In enkele gevallen wordt voortijdig besloten de zwangerschap te beëindigen om het leven van de moeder niet in gevaar te brengen. Af en toe wordt de bevalling ingeleid, maar vaker zal de baby via een keizersnede

Gevolgen van het HELLP syndroom

Het kan zijn dat de baby te vroeg geboren wordt, met alle gevolgen van dien. Er kunnen bij de pasgeboren baby door de vroeggeboorte complicaties ontstaan en de baby kan zelfs overlijden aan de complicaties van de vroeggeboorte. Daarbij hebben baby's van moeders met het HELLP syndroom vaak een groeiachterstand.

Ook in de baarmoeder kan de baby in moeilijkheden komen door de gevolgen van het HELLP syndroom, een groeiachterstand oplopen en in zeldzame gevallen kan de baby zelfs in de baarmoeder overlijden aan de gevolgen van het HELLP syndroom. In principe geneest de moeder spontaan van het HELLP syndroom zodra de baby geboren wordt, echter moet zij nog wel herstellen.

Hulp zoeken

Moeder en kind zijn in ernstig gevaar geweest, de baby moet misschien nog wel weken in het ziekenhuis verblijven en lichamelijk moet de moeder ook herstellen.Het is dan ook belangrijk om hier over te praten en eventueel hulp in te schakelen om dit alles te kunnen verwerken. Dit kan via de professionele weg, maar er bestaat ook een stichting waarbij je kan aansluiten als je met het HELLP syndroom te maken hebt gehad.

Tevens bedraagt de kans op herhaling als je eenmaal het HELLP syndroom hebt gehad, bij een volgende zwangerschap 15 tot 20% en zal je zeer intensief begeleid moeten worden.

Heb jij te maken gehad met het HELLP syndroom? Reageer ook!

Deze pagina is geschreven door mama Diana Tegelaar

Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
3 Reacties

Reacties

 1. belinda_vries belinda_vries

  1

  mijn beide eerste 2 zwangerschappen had ik hier last van mijn dochter is geboren met 29 weken en mijn zoon met 33 weken ik ben nu weer zwanger en van een tweeling (dit echter zeer ongepland vind mezelf te oud voor 2 baby's maar ja natuur besliste anders ) zowel ik als de kleintjes hebben lange tijd nodig gehad om te herstellen nu is in elk geval de beslissing als ik het weer krijg dat dan mijn baarmoeder verwijdert word tijdens de keizers snede ik hoop echt dat ik het niet nog een keer mee hoef te maken het is een emotionele achtbaan die heel veel dalen kant en het is echt niet leuk om mee te maken ik mocht van mijn partner die ik destijds had geen hulp zoeken moest het alleen doen en me vooral niet aanstellen wat hij dus vond vrouwen zijn aanstellers en ga maar door ik heb nu hulp en dat scheelt een heleboel omdat ik toch wel in die achtbaan zit en veel pijn en emoties voel

 2. happytammie happytammie

  2

  Ik ben in januari bevallen van mijn kleine mannetje met het HELLP syndroom.. Tijdens de weeen ben ik bijna in coma geraakt mijn hartslag was nog maar 46, mijn man heeft me steeds wakker geschut en vervolgens ben ik met een team van artsen en verpleegkundigen weer opgepept. Uiteindelijk is mijn kleine mannetje via de natuurlijke weg gekomen omdat een keizersnede niet meer mogelijk was ik was te zwak en de ruggenprik werkte maar voor de helft. Ze hebben de wee opwekkers op 10 gezet omdat hij eruit moest. Allemaal heel heftig! Maar het bijzonder is mijn kleine wondertje die had helemaal niks!!! Hij was wel heel klein voor 37 weken (2820 gram en 47cm) maar verder was het een klein vechtertje die kerngezond was! Zo bijzonder...

 3. Pascalle Pascalle

  3

  Hallo dames, op 2-1-2016 was ik zwanger van mijn zoontje Ryan. 32+4 dagen. Ik voelde me al eventjes niet zo lekker vanaf 31-12 in de nacht. Toch afgewacht ik was zelf heel moe dus dacht heb slaaptekort. 2-1-2016 om 06.15 werd ik wakker en bleek ik zwarte ontlasting te hebben. Omdat ik al een tijdje aan het sukkelen was met bloedcontroles en ctg en urinecontrole ivm eiwit in de urine dacht ik, ik bel toch maar mijn arts is op wat het kan zijn. 1ste zwangerschap dus totaal geen idee. Ik moest gelijk komen. Eenmaal aangekomen om 06.35 gelijk naar een kamer gebracht. Toen we daar waren wou mvr een ctg maken. En ja hoor daar kwam de grootste angst van iedere zwangere vrouw. Geen hartslag???? inwendige echo en ja Ryan was overleden. Blijkbaar was ik zo ziek en had ik zo'n hoge bloeddruk dat ik zelf op het randje van de dood lag. Mijn man kon zijn oren niet geloven en was bang. Ons zoontje was overleden in mijn buik en bijna verloor hij mij ook nog. Bloedplaatjes waren zo laag dat ik zo snel mogelijk een bloedtransfusie moest krijgen. Ondertussen waren mijn schoonzus en zwager er al en waren mijn zus en schoonbroer en moeder onderweg naar mij. Ik was zo kapot van verdriet dat ik compleet wegzakte en het allemaal niet meer mee kreeg. Op 3-1 kreeg ik net voor de middag een ballonnetje ingezet om ontsluiting te crieeren. Op 4-1 in de ochtend weeen opwekkers. Om 15.00 5cm ontsluiting en flinke weeen. Kreeg een morfine pompje om de pijn te verlichten. Om 15.43 hield ik het niet meer. Niemand geloofde me maar ik had persdrang, dokters erbij en ja hoor binnen 43 minuten volledige ontsluiting. Het begon. Alles werdt gereedgemaakt en ik mocht beginnen. Binnen 8 minuten tijd is Ryan geboren. Het liefste schreeuwde ik het uit dat ze iets moesten proberen ookal wist ik dat het niet ging. Ryan geboren om 15:58 ???? iemand die ook zoiets heeft meegemaakt? Hellp syndroom ????????

Top 3 Blogs

Ze mag zichzelf prachtig vinden want dat is ze!

Er werd me verteld dat mijn kleintje ext... >

Ik slik stiekem de pil

Ik heb zo met hem te doen, mijn lieve ma... >

Ga eruit! Mirena spiraal verwijderen.

Het verhaal over het verwijderen van mij... >

Laatste Winacties Alle Winacties

WIN: €150,- SHOPTEGOED VAN MEES online

MEES online Krijg jij ook geen genoeg van leuke kinderkledingmerken? Dan hebben wij een super leuk merk om to... >

WIN: een paar schoenen voor je kleintje!

WINTER BIJ SCAPINO Het duurt niet lang meer of de winter staat weer voor de deur. Hét moment om de schoenenc... >