Alles over dopen

Alles over dopen

Sommige ouders kiezen er voor om hun baby te laten dopen. Dit komt vooral voor in christelijke families. De reden hiervoor kan zeer verschillend zijn; de ene ouder doet dit uit eigen religieuze overweging, de ander omdat ze niet willen breken met een familietraditie, een volgende om hun kind iets moois te geven of gewoon om dan een leuk feestje te kunnen geven.

Wat is de betekenis van het dopen?

Van oudsher waren het volwassenen die werden gedoopt zodat ze onderdeel werden van de gemeenschap van volgelingen van Jezus Christus. In de middeleeuwen stierven er veel baby’s, om er toch voor te zorgen dat deze terecht kwamen in de hemel werden ze steeds jonger gedoopt. Op dit moment is de voornaamste betekenis van de doop dat je wilt dat hij wordt opgenomen in de gemeenschap waarin hij gedoopt wordt. De verschillende gebruiken in een doopviering hebben ieder weer een eigen achtergrond.

Voorbereiden op de doop

Na de voorbereiding die per kerkgemeenschap kan verschillen van een informatieavond tot een mini-cursus van een aantal bijeenkomsten waarin de ouders worden voorbereid op de doop en gepraat wordt over de achterliggende motivatie. Ook de praktische invulling van de viering komt tijdens de voorbereiding aan de orde.

De doopviering

Tijdens de doopviering zijn er een aantal gebruiken die terug komen, de precieze gebruiken verschillen per kerk.

 • Water; Het kind wordt gedoopt met water. Dit is een verwijzing naar Jezus die zich door Johannes liet dopen in de Jordaan. Het water staat symbool voor de zuiverende werking en het wegwassen van de zonden.
 • Zalving; Het kind krijgt een kruisje met Chrisma (olie) als teken van de Heilige Geest. Olie geeft net dat beetje meer aan het eten, en dringt diep door, daarmee is het een teken van levenskracht.
 • Doopkaars; Bij de katholieke kerk krijgt de dopeling een doopkaars. Deze wordt ontstoken aan de paaskaars en kan na deze viering gebruikt worden bij moeilijke momenten of bijvoorbeeld de eerste communie, vormsel of bruiloft. Het licht staat symbool voor het licht dat het mag zijn voor andere mensen.
 • Doopkleed; Na de doop krijgt de dopeling een doopkleed (wit kleed) omgewikkeld als beschermend kleed en als teken van nieuw leven.
 • Doopnamen; Binnen de protestantse kerk is het gebruikelijk dat het kind twee voornamen krijgt, binnen de katholieke kerk zijn dit er over het algemeen drie. Dit kunnen namen zijn die vaker in de familie voorkomen, namen van heiligen zijn of namen die de ouders mooi vinden. Deze namen worden opgeschreven in het doopboek.

Doopkleding

Tijdens een doop draagt de dopeling over het algemeen witte kleding. Vaak wordt er gekozen voor een lange witte jurk, zowel voor meisjes als jongens, dit is meestal een familiestuk en gemaakt van de bruidsjurk van een van de grootmoeders. Een moderne variant is een wit pakje of jurkje met kant en satijnen afwerkingen. Als accessoire kan er een mutsje of hoofdband gedragen worden.

Peetouders

Naast doopnamen krijgt de baby bij de katholieke doop een peter en meter (afkomstig van het latijnse Pater (vader) en Madra (moeder)). Wie dit zijn kan je zelf kiezen, het is niet langer verplicht dat de peetouders zelf ook katholiek zijn. Vaak wordt er gekozen voor familieleden die bij een eventueel overlijden kunnen optreden als pleegouders. Hoe je de peetouders vraagt kan je zelf bedenken; je kan dit persoonlijk doen als ze op visite zijn of met een leuk cadeautje zoals een echo met de vraag wil je peetoom/tante worden. Tijdens de doopviering hebben zij met name de functie van getuige en het voorlezen van een tekst. Na afloop is het idee van peetouderschap dat er net iets meer aandacht aan het petekind wordt besteedt. Gewoon net iets meer als het gaat om cadeautjes of samen activiteiten ondernemen.

Doopcadeaus

Bij een doop is het over het algemeen traditie om een cadeau te geven. Hierbij kan gedacht worden aan zilveren cadeaus zoals een kruisje, bedelarmband, bestek, spaarpot of fotolijstje. Dit kan extra speciaal worden door het te laten graveren met de naam van de baby. Een kinderbijbel is ook zeer gangbaar; variërend van een prentenboek tot aan een 365-dagenbijbel met voor iedere dag een verhaal. Hier kan voorin een stukje geschreven worden zodat het net dat stukje meer is. Soms wordt er ook speelgoed gegeven zoals een Ark van Noach of puzzelbijbel. Natuurlijk kunnen knuffels of kleertjes ook, het leukste is als dit net iets meer is dan normaal met bijvoorbeeld de naam erin geborduurd.

Als je twijfelt of je je kind wilt laten dopen kan je het beste contact opnemen met de dominee of pastor van de kerk waar je je kind wilt laten dopen om te vragen wat dit precies inhoudt en er binnen die kerk van je gevraagd wordt. Natuurlijk kan je ook aan andere ouders vragen naar hun ervaringen.

Heb jij je baby laten dopen? Reageer ook!

Lees hier over de doop van Fenna

Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
7 Reacties

Reacties

 1. charon charon

  1

  Ik ben zelf niet gelovig, maar mijn vriend wel. Onze zoon is daarom ook met 6 weken opgedragen aan god. Later als hij zelf oud genoeg is om te bepalen of hij gedoopt wil worden of niet kan dit alsnog. Maar wij vinden beide dat hij deze keuze zelf moet maken.

  • Ellke Ellke

   2

   wat een mooie keuze! mijn vriend en ik zijn beide gelovig opgevoed maar doen er verder weinig mee. Wel willen we onze zoon zelf de keuze geven of hij gedoopt wil worden of niet. Hoe gaat het in zijn werk dat "opdragen aan god"? Ik vind dat wel een mooi idee

 2. KaasKees KaasKees

  3

  Wtf Noob noob

 3. Vrijwillige Sabbatsvierder Vrijwillige Sabbatsvierder

  4

  Inderdaad moet je eerst geloof hebben om gedoopt te kunnen zijn. Opdragen aan God is een mooi gebaar. Doop door het water heen net als Jezus ons voor deed. En bij geloven moet je dan niet ook Jezus geloven? De Sabbat voor de mens gemaakt. Hij is ook Heer immers van de Sabbat. De zondag is een menselijke instelling.... Bij mamaplaats mag je mijn mail opvragen. Met vr. gr. Marten Dek. 14 Maart Joris Showroom Sabbat of zondag

 4. Awal Awal

  5

  Beetje late reactie, maar nadnekned over kerk anno nu kan ik me prima vinden in reacties van Henk hierboven.Als je het bijbelse beeld van lichaam van Christus' hanteert, is glashelder dat een ledemaat van de kerk niet los van het lichaam (geamputeerd) kan bestaan. Of de gezinsmetafoor (broer en zus in geloof): je kiest niet zelf je gezin uit / adoptie is wel mogelijk Oke9, elk beeld kent z'n beperking, maar toch. Het Griekse kuriake8 geeft wel aan dat kerkzijn meer is dan onze organisatie. That's why wij de complete tienertijd kerkelijk onderwijs aanbieden, dus van 10 t/m 19.Dus wat mij betreft, idd gewoon' laten dopen en die doop leren gebruiken.

 5. shera shera

  6

  Ik ben zonder een geloof opgevoed.. maar zelf vind ik het wel belangrijk dat mijn meisje een geloof mee krijgt... me man is rk daarom laten wij onze meisje dopen...Ze word met 6 maanden gedoopt. . Ze is nu 3 maandjes oud

 6. teringlaaier teringlaaier

  7

  dikke beee em wee

Top 3 Blogs

WAT NIEMAND ZEGT OVER BEVALLEN (deel 1)

De vrouwen die natuurlijk bevallen zijn,... >

Tranentrekker: prachtige vlog van Simon Keizer

Dit filmpje van Simon Keizer voor zijn d... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: XL Fotoboek!

WAUW, leg jouw mooiste momenten voor altijd vast Klik, klik, klik.. je herkent het vast wel, de hele dag ben ... >