5 weken zwanger

5 weken zwanger

Week 5: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Hoe groot is de embryo?

In week 4 is je kindje 1 millimeter groot, en in week 5 (1 week later) is je kindje alweer twee keer zo groot geworden. Je kindje is in week 5 namelijk 2 millimeter groot en weegt 0 gram. Dit is te vergelijken met een sesamzaadje.

Welke zwangerschapssymptomen deze week?

Natuurlijk zij de zwangerschapssymptomen bij iedere vrouw anders, daarom noemen we de meest voorkomende symptomen tijdens de 5e week van de zwangerschap.

 • Pijnlijke of gevoelige borsten. Je borsten bereiden zich voor op de borstvoeding die je later kunt gaan geven, waardoor de melkklieren gaan opzwellen. Bij de kleinste aanraking kunnen je borsten al pijnlijk aanvoelen.
 • Misselijkheid. Dit is een veelvoorkomend symptoom en wordt ook wel ‘morning sickness’ genoemd. Veel vrouwen hebben voornamelijk in de ochtend last van misselijkheid, maar je kunt er de hele dag last van hebben.
 • Vermoeidheid. Je lichaam verandert in een snel tempo waardoor je snel vermoeid kunt zijn.
 • Vaak plassen. De bloedtoevoer naar de nieren wordt verhoogt waardoor je vaker moest plassen. Dit gaat vaak na het eerste trimester weer over.
 • Kramp in onderbuik. Je baarmoeder begint te groeien en maakt zich klaar voor de zwangerschap. Je kunt hier last van hebben, dit voelt als menstruatiepijn.

Bloedverlies, wat kan dat betekenen?

Je kunt bloedverlies hebben doordat het eitje zich innesteld in de baarmoeder. Ook kan het bloedverlies betekenen dat je nog wat ‘oud’ menstruatie bloed verliest. De baarmoeder wordt namelijk helemaal schoongemaakt voor de komst van je baby.

Buikpijn, wat moet ik doen?

Rustig afwachten. Raak niet in paniek. Er gebeurt van alles in je lichaam, buikpijn kan echt van alles betekenen en is een veel genoemde tussen de eerste zwangerschapssymptomen. Het hoort er dus eigenlijk gewoon een beetje bij. Komt er echter bloedverlies bij kijken en houdt dit lang aan, dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Ik ben zo misselijk, wat kan ik hiertegen doen?

Misselijkheid is ook een van de veel gehoorde zwangerschapssymptomen, waar je in principe niet veel aan kunt doen. Toch zijn er wat tips die de misselijkheid wat kunnen verlichten:

 • Eet direct bij het wakker worden een droge cracker vanuit je bed;
 • Eet kleine hoeveelheden over de dag en vaker
 • Eet niet te zwaar of te vet
 • Beweeg veel
 • Vitamine B6
 • Vitamine K
 • Homeopatische middeltjes, bijvoorbeeld van VSM

Welke fysieke ontwikkeling maakt de baby door?

Vanaf week 5 wordt er al een begin gemaakt aan de ontwikkeling van het hartje en de hersenen van de baby. Ook het zenuwstelsel komt in deze week al aan de beurt, hieraan wordt ook een begin gemaakt. In week 5 kan het ook zomaar gebeuren dat je eicel zich in tweeën verdeelt en er een eeneiige tweeling in je buik gaat groeien!

Kun je al wat zien op een echo in week 5?

Mocht er zo vroeg al een echo worden gedaan, dan zal dat veelal een inwendige echo zijn om zoveel mogelijk in beeld te krijgen. Met geluk zie je het hartje, maar dat is lang niet altijd te zien in deze week. Als het goed is kun je het vruchtzakje zien en met geluk daarin een klein frummeltje.

Waar moet ik op letten nu ik zwanger ben?

Let vooral op je voeding. Nu je zwanger bent mag je bepaalde zaken niet eten of drinken. Verder kun je eigenlijk alles gewoon doen, zolang je je er lekker en goed bij voelt.

Wat is Moeders voor moeders?

Moeders voor moeders is een organisatie die vrouwen die moeilijk zwanger kunnen raken helpt. Zij verzamelen urine van zwangere vrouwen om hieruit het hCG-hormoon te filteren die worden gebruikt in medicijnen. Wil je mee doen dan is het handig om te weten wanneer dit mogelijk is:

 • Aanmelden kan vanaf de dag dat je overtijd bent t/m week 11.
 • Deelname kan vanaf week 6 t/m week 16.  

Wanneer eerste afspraak bij de verloskundige?

De eerste afspraak vindt meestal plaats rond week 8 van je zwangerschap. Je kunt natuurlijk al veel eerder deze afspraak inplannen.

Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
4 Reacties

Reacties

 1. Zwangerschap week tot week Zwangerschap week tot week

  1

  Leuke post, vooral dat plaatje bovenaan. Gelukkig is het nog vroeg in de zwangerschap. De baby wordt alleen maar schattiger met de tijd. Gr,

 2. erika1982 erika1982

  2

  Ik heb mijn zwangerschap gelijk met onze familie gedeeld. De vreugde daar wilde ik ze in mee laten delen. En mocht het mis gaan, dan had ik hun schouder hard nodig.

  • Froukje Froukje

   3

   Ik ben er zelf net achter dat ik zwanger ben. 5 weken en 1 dag. Het is totaal ongepland. Mijn vriend en ik zijn een kleine 4 maanden samen en staan voor de moeilijkste beslissing die ik me maar kan bedenken. Gaan we het houden of niet? Het hartje klopt nog niet.. qua leeftijd en geld kunnen we het doen, maar het is puur dat we onze relatie willen beter willen opbouwen, elkaar beter leren kennen. Maar het blijft moeilijk om te beslissen over een klein wezentje dat in je groeit. Moet ik de natuur de natuur laten... Ik weet het niet meer.. Mijn vriend is iets meer voor het weg laten halen, maar zal me volledig steunen als ik ervoor zou kiezen het te houden. Zijn er meer mensen die zo'n ervaring hebben of goes advies is altijd welkom.

 3. PetradeRuijter PetradeRuijter

  4

  Niet te geloven dat ze hier nog zo klein zijn zeg. Hier krijg ik al een vermoeden, heb een zwangerschapstest gedaan en ja hoor! Ik was zwanger

Top 3 Blogs

Ze mag zichzelf prachtig vinden want dat is ze!

Er werd me verteld dat mijn kleintje ext... >

Ik slik stiekem de pil

Ik heb zo met hem te doen, mijn lieve ma... >

De Peuterspeelzaal wordt een kinderdagverblijf

Ik kreeg vandaag een brief mee van de pe... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: jouw zelf ontworpen telefoonhoesjes!

Is jouw telefoonhoesje toe aan een make-over? Pak dan nu je kans en ontwerp er zelf eentje. Want hoe tof is he... >

WIN: €150,- SHOPTEGOED VAN MEES online

MEES online Krijg jij ook geen genoeg van leuke kinderkledingmerken? Dan hebben wij een super leuk merk om to... >