23 weken zwanger

23 weken zwanger

Week 23: Meest gestelde vragen door moeders in deze week:

Hoe groot is de foetus?

Je baby is nu 29 centimeter en het weegt 500 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Je kan je baby nu vergelijken met een grapefruit of een grote sinaasappel.  

Hoe ziet de baby er nu uit?

De baby is in verhouding helemaal in orde! Wel moet hij of zij nog erg veel groeien. Het kindje lijkt af maar van binnen is dat nog niet hoor!

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

Deze week groeit je kindje razendsnel! Vooral de hersentjes maken een groeispurt. Ook krijgt je baby’tje deze week tepels.

Er komt wat melk uit mijn borsten, is dat normaal?

Ja dat is helemaal normaal tijdens deze periode van je zwangerschap. Deze periode komt het eerste ‘melkvocht’ op gang. Niet schrikken dus :) Gewoon even lekker douchen, als het goed is, is het niet zo veel en komt het ook niet zo vaak voor. Is alleen maar een teken dat het allemaal op gang begint te komen: een goed teken dus!

Hoe weet ik of ik ijzertekort heb?

Als je je de laatste tijd wat moe en duizelig voelt kan dit komen doordat je misschien te weinig ijzer hebt in je lichaam. Ga even langs de huisarts en laat dit testen.

Op mijn buik ontstaan lijntjes, wat zijn dit?

Dit is waarschijnlijk striae. Dit komt omdat je buik erg veel groeit in een korte periode. Je kunt dit niet echt tegengaan maar je kunt wel proberen je huid soepel houden door middel van olie smeren op je buik.

Wanneer een 3D echo?

Je kan de echo het best doen tijdens de periode van 24 en 31 weken zwanger. In deze periode is het kindje het best te zien tijdens de echo. Ga je iets later, dan heb je de kans dat er niets tot weinig te zien valt aangezien het kindje al erg groot is. Ga je eerder, dan valt er weer weinig te zien van het uiteindelijke gezichtje bijvoorbeeld.

Wat kan ik doen tegen slecht slapen?

Helaas slapen zwangere vrouwen meestal slecht. Dit kan verschillende oorzaken hebben die bijna allemaal duiden op de zwangerschap. Zo zijn onrustige benen een reden van slapeloosheid, maar ook het meerdere malen per nacht plassen staat hoog op het ‘slapeloosheid-lijstje’. Bedenk eerst wat de reden is dat je wakker wordt. Zweet je bijvoorbeeld veel? Probeer dan eens te kijken naar een goed ventilerend dekbed of zet een raampje open op de slaapkamer. Moet je vaak naar het toilet? Probeer dan voordat je gaat slapen niet te veel water of thee te drinken. Last van onrustige benen? Leg je benen op een kussen zodat ze iets omhoog liggen. Maar voor alles geldt: je kunt het wel verminderen maar het hoort er gewoon ook een beetje bij. Succes!

Wat zijn harde buiken?

Harde buiken zijn een soort ‘oefenweeën’. Je baarmoeder is dan aan het samentrekken. Dit is heel normaal en helemaal niet erg. Je kunt proberen om harde buiken weg te ademen. Blijf rustig en wrijf over je buik. Niet te druk maken. Houden de harde buiken lang aan of vertrouw je het niet? Bel dan even met je verloskundige.

Hoe vind ik de leukste babynaam?

Je kan op internet heel veel babynamen vinden. Er zijn veel lijstjes met namen voor jongens en meisjes. Gewoon lekker veel rondspeuren op internet :-)

Wat moet ik allemaal al hebben geregeld?

Het is handig dat je tijdens deze periode je kraamhulp al hebt geregeld. Je hoeft zo net voor je bevalling je niet meer druk hierom te maken. Ook de erkenning van de ongeboren vrucht (mocht je niet getrouwd zijn) is een belangrijk punt. Verder het nadenken over en aanmelden bij de kinderopvang moet al redelijk op tijd geregeld zijn. De rest van de belangrijke zaken volgt in de weken die komen.

Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
3 Reacties

Reacties

 1. 23wekenzwanger 23wekenzwanger

  1

  hallo heel mooie blog en er zit waarheid in want het is al lange tijd een taboe die borsten bekijk ook eens mijn blog van de 23steweekn van de zwangerschap ben nog maar gestart hopelijk kunnen we wat tips uitwisselen mvg <a href="//www.23wekenzwanger." rel="nofollow">23wekenzwanger</a>

 2. 23wekenzwanger 23wekenzwanger

  2

  hallo heel mooie blog en er zit waarheid in want het is al lange tijd een taboe die borsten bekijk ook eens mijn blog van de 23steweekn van de zwangerschap ben nog maar gestart hopelijk kunnen we wat tips uitwisselen mvg

 3. 3wondertjes 3wondertjes

  3

  Mijn buik was snel al gigantisch 1e x van dochterlief en de 2e x weer van onze tweeling. Mijn voeten Zwelden beide keren gelukkig pas tegen het einde op. Onze dochter haar naam wisten we pas met 8 maanden, en die van onze mannen met 5 maanden =)

Top 3 Blogs

Ze mag zichzelf prachtig vinden want dat is ze!

Er werd me verteld dat mijn kleintje ext... >

Ik slik stiekem de pil

Ik heb zo met hem te doen, mijn lieve ma... >

De Peuterspeelzaal wordt een kinderdagverblijf

Ik kreeg vandaag een brief mee van de pe... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: jouw zelf ontworpen telefoonhoesjes!

Is jouw telefoonhoesje toe aan een make-over? Pak dan nu je kans en ontwerp er zelf eentje. Want hoe tof is he... >

WIN: €150,- SHOPTEGOED VAN MEES online

MEES online Krijg jij ook geen genoeg van leuke kinderkledingmerken? Dan hebben wij een super leuk merk om to... >