18 weken zwanger

18 weken zwanger

Week 18: Meest gestelde vragen door moeders in deze week

Hoe groot is de foetus?

De foetus is nu ongeveer 20 centimeter en weegt zo’n 200 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

Je kunt de grootte van je baby nu vergelijken met een paprika.

Hoe ziet de baby er nu uit?

Als je 18 weken zwanger bent is je baby al helemaal in verhouding. Het hoofdje is niet meer zo groot en in verhouding met de rest van het lichaam.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door?

In week 18 van de zwangerschap komen de oogjes en oortjes van je baby op de juiste plek op het gezicht terecht. Op de topjes van de vingers en de tenen vormen zich vanaf deze week zachte kussentjes.

Vanaf wanneer voel ik de baby?

Ben je voor de eerste keer zwanger? Dan zal het wat langer duren dan bij de tweede en volgende zwangerschappen. Bij het eerste kindje kun je vaak rond de 20 weken je kindje voelen, maar dat kan al zijn vanaf week 17.

Hoe herken ik het voelen van de baby in mijn buik?

Het gevoel van een bewegend kindje in je buik is lastig te omschrijven. Sommige vrouwen vinden het een kriebelend gevoel, terwijl anderen het vinden voelen alsof ze vlinders in hun buik hebben of gevoelige darmen. Hoe ouder het kindje is, hoe groter en hoe harder het kindje kan schoppen en draaien. Het gevoel zal dan heviger worden en makkelijker te herkennen. Sommigen omschrijven de eerste signalen als ‘plopjes’.

Vanaf wanneer kan mijn man de baby voelen?

Gemiddeld kun je vanaf week 24 de baby van buitenaf voelen.

Ik voel mijn baby niet meer, moet ik mij zorgen maken?

Nee, het kan zijn dat de placenta er voor ligt. Dit zorgt ervoor dat je je kindje niet meer kunt voelen. Voel je de baby langdurig niet meer, terwijl dat voorheen wel het geval was en maak je jezelf zorgen, schroom dan niet om contact op te nemen met de verloskundige.

Hoe weet je of je placenta ervoor of erachter ligt.

Door middel van een echo kan worden bekeken of de placenta aan de voor- of aan de achterkant ligt.

Hoeveel kilo kom je aan in week 18 van de zwangerschap?

Gemiddeld ben je tijdens 18 weken zwangerschap zo’n 3 kilo aangekomen. Natuurlijk verschilt dit per vrouw.

Is het normaal dat ik zoveel honger heb?

Het is normaal dat je rond deze periode van je zwangerschap honger hebt. Dit komt doordat je baby steeds meer voeding van je vraagt. De valkuil is er wel om voor ongezond eten te kiezen. Probeer sterk in je schoenen te staan en voor gezonde voeding te kiezen. Natuurlijk is zo af en toe zondigen ook heerlijk!

Wanneer babyuitzet kopen?

Vaak gaan aanstaande ouders spullen kopen voor de baby nadat ze de 20 weken echo achter de rug hebben en weten of het kindje gezond is. De eerste babyspulletjes die vaak worden aangeschaft zijn een box, kinderwagen en autozitje.

Hoe groot is je buik in week 18?

Vanaf week 18 is de baarmoeder al zo groot als een galia meloen! Dat wil zeggen dat er vanaf de buitenkant van je lichaam al wel te zien is dat je zwanger bent. Je kunt al best een behoorlijk buikje hebben en mensen hoeven zich niet meer af te vragen of je nu wat bent aangekomen, want je straalt en hebt duidelijk een zwangere buik.

Wanneer moet ik mijn kraamzorg regelen?

Er wordt geadviseerd de kraamzorg al voor de 16e week van je zwangerschap te regelen. Heb je het nog niet gedaan? Geen paniek, maar neem dan binnenkort contact op met een kraamzorgorganisatie.

Ik heb last van mijn rug, wat kan dat zijn?

Het kan zijn dat je bekkenbodem pijn hebt. Dit gaat vaak gepaard met last in de onderrug.

Mamaplaats

Mamaplaats

Bij ons kun je terecht om een mooie blog te schrijven, in contact te komen met andere moeders, deel te nemen aan hele gave testpanels en winacties en last but not least... de laatste nieuwtjes omtrent zwanger (worden), celebs, food en opvoeding.

Plaats een reactie

Schrijf mij in voor de nieuwsbrief
4 Reacties

Reacties

 1. jdevries jdevries

  1

  hier staat dat het kindje ongeveer 150 gr is, ik lees op andere sites dat dit ongeveer 200 gr is, bij ns is het ook 200 gr. Bij de vorige zwangerschap heb ik erg vaak gehad dat wild vreemden aan mijn buik zaten. WAAROM? Ik zit toch ook niet aan jou buik? Denk dat als het me nu weer overkomt ik me ook niet stil hou, maar het ook ga zeggen. Of als ik erg geïrriteerd ben over de buik van de ander ga wrijven. MOTTO lijf van een ander af zolang je niet gevraagd hebt en toestemming hebt gekregen.

 2. CarmenL CarmenL

  2

  Ik heb me in deze periode geregeld duizelig gevoeld. Mijn bloeddruk daalde. Dit resulteerde dat ik al draaierig, met koud zweet op mijn rug op de grond zat met mijn hoofd tussen mijn benen. Even schrikken dus.

 3. jansyluvzu jansyluvzu

  3

  door alle maagzuur at in 's nachts vaak pepermuntjes omdat ik anders niet kon slapen...ondanks dat waren mijn tanden gezonder dan ooit en had ik helemaal geen klachten tijdens mijn zwangerschap...echt bizar!

 4. hooglandtessa hooglandtessa

  4

  Pff ik kreeg zin in ALLES. Waar ik in de eerste paar weken niks kon ruiken of ik ging al over mijn nek had ik nu trek in alles wat eetbaar was.

Top 3 Blogs

Ze mag zichzelf prachtig vinden want dat is ze!

Er werd me verteld dat mijn kleintje ext... >

Ik slik stiekem de pil

Ik heb zo met hem te doen, mijn lieve ma... >

De Peuterspeelzaal wordt een kinderdagverblijf

Ik kreeg vandaag een brief mee van de pe... >

Laatste Winacties Alle Winacties

3x WIN: jouw zelf ontworpen telefoonhoesjes!

Is jouw telefoonhoesje toe aan een make-over? Pak dan nu je kans en ontwerp er zelf eentje. Want hoe tof is he... >

WIN: €150,- SHOPTEGOED VAN MEES online

MEES online Krijg jij ook geen genoeg van leuke kinderkledingmerken? Dan hebben wij een super leuk merk om to... >