16 weken zwanger

Door: Mamaplaats 0 reacties

16 weken zwanger

Lees hier alles voor als je 16 weken zwanger bent

Je baby – 15 cm en 120 gram

Je baby krijgt zuurstof uit jouw bloed. Hij haalt nog geen adem, maar de ademhalingsbeweging oefent hij al wel. Hij krijgt bij deze oefening wat vruchtwater in zijn longetjes en dit vruchtwater perst hij dan weer naar buiten. Wist je dat, wanneer je 16 weken zwanger bent, de stembanden van je baby nu al klaar zijn. Natuurlijk kan hij deze nog niet gebruiken, dat kan pas als hij lucht binnenkrijgt. De eerste keer dat je baby zijn stembanden gaat gebruiken is na zijn geboorte. Je zult het dan een fijn geluid vinden als je je baby hoort huilen. Een van de eerste tekenen van leven!

Je baby’s huid wordt beschermd door een vettig, wittig laagje. Dit laagje heet vernix caseosa. Als je baby geboren is, dan kun je vaak nog een beetje van dit huidsmeer zien. Het hoeft er zeker niet meteen af gewassen te worden, het is een natuurlijke beschermlaag.

Jij - 16 weken zwanger

Waarschijnlijk ben je nu twee of drie keer bij de verloskundige geweest. De verloskundige zal iedere keer je bloeddruk meten, aan je buik voelen hoe je baby groeit en het hartje luisteren. Ook zal ze iedere keer vragen hoe jij je voelt. Zowel mentaal als fysiek. Schroom niet om er over te praten als je het soms even niet ziet zitten. Waar ben je aan begonnen? Kun je dat wel aan (nog) een kindje? Deze gevoelens horen er allemaal bij.

Vruchtwaterpunctie

Deden jullie eerder een combinatietest of tripletest en kwam hier uit dat jullie een verhoogde kans hebben dat jullie baby het Syndroom van Down heeft? Dan kunnen jullie er voor kiezen om een vruchtwaterpunctie te doen. De combinatietest is een vorm van prenatale screening omdat het een kansberekening is. De vruchtwaterpunctie valt onder prenatale diagnostiek: er kan echt vastgesteld worden of jullie baby daadwerkelijk Downsyndroom heeft. Ook kan er getest worden of de baby een open ruggetje of open schedel heeft.

Tijdens de vruchtwaterpunctie wordt er via de buikwand met een naald vruchtwater weggenomen. De lichaamscellen van de baby (die aanwezig zijn in het vruchtwater) worden onderzocht op afwijkingen. Een nadeel van de vruchtwaterpunctie is dat deze redelijk laat in de zwangerschap gedaan wordt. Het duurt ongeveer drie weken voordat je de uitslag hebt. Nog een nadeel van de vruchtwaterpunctie is dat er een kleine kans is op een miskraam.

vorige

volgende

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31 - 32 - 33 - 34 - 35 - 36 - 37 - 38 - 39 - 40 - 41 - 42

Mamaplaats

Mamaplaats

Mamaplaats vertelt de leukste nieuwtjes, weetjes, winacties en meer!

Plaats een reactie

Top 3 Blogs

Foto's: Doutzen en Lieke samen zwanger

Doutzen Kroes en Lieke van Lexmond samen... >

Doutzen is bevallen!

Vanmorgen hebben we nog een mooie zwange... >

Alicia Keys zwanger van de tweede!

Alicia Keys zwanger! Het tweede kindje v... >

Laatste Winacties Alle Winacties

Win een vakantiecheque van Jiba t.w.v. €250,-

Jiba Kleinschalige vakantieverblijven waar persoonlijke aandacht centraal staat. Dat is wat je kan verwachten... >

WIN €75 SHOPTEGOED BIJ V&D

Nieuwe Kids Collectie bij V&D V&D is volop in beweging. De nieuwe kindercollectie is nu langzaam aan het binn... >